Recepti Gulan: Pašteta od tune i grisini kao poklon

Već je Badnjak. Imala sam toliko planova. Na kraju sam došla na to da sam napravila iste kolače kao i prošle godine. I to jedva. Sreća je što već unazad nekoliko godina imamo dogovor u familiji da samo djeci kupujemo poklone jer ne mogu zamisliti u kakvom bih stanju bila da to nije tako. Ovaj prosiTRANS je najljepši mjesec u godini, a realno ne stigneš u njemu ni uživati.

No, ovo neće biti kolumna u kojoj ćemo kukati nad prolivenim mlijekom već ćemo se okrenuti onome što je pred nama. Zašto ovog Badnjaka ne biste otišli do grada i popili kavu sa svojim partnerom, prijateljem, roditeljem? Zašto ovog Badnjaka ne biste umjesto jednog kolača kojeg ste planirali ili brisanja prašine i usisavanja – sjeli sa svojom djecom i odigrali jednu društvenu igru? Zašto ovog Badnjaka ne biste odahnuli?
Dočekati Božić smiren, sukus je svega. Zašto si ne bismo to priuštili?

U takvom malo lakšem blagdanskom tonu – donosim vam dva recepta za koja vam je potrebno max sat i pol vremena. Simpatično ih možete i dekorirati i odnijeti prijateljima kao blagdanski poklon.

Pašteta od tune i grisini

Pašteta od tune tradicionalna je na našem blagdanskom stolu. Za nju vam je potrebno:

  • 1 češanj češnjaka
    1 veći kiseli krastavac
    prstohvat peršina
    2 konzerve tune (oko 220 g)
    2 manja kuhana jaja
    1 žlica senfa
    1 žlica majoneze
    50 g maslaca
    sol, papar, crvena paprika

Priprema:

Skuhati jaja. Sve navedene sastojke staviti u visoku posudu kako bi ih mogli usitniti štapnim mikserom. U smjesu dodati kuhana jaja. Sve dobro izmiksati i staviti u frižider na hlađenje.

A kako bi uz paštetu mogli i gricnuti nešto, predlažem grisine.

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca
    1 žličica šećera
    sol
    ½ kg brašna
    250 ml tople vode
    krupna sol
    maslinovo ulje

Priprema:

U toplu vodu umutiti kvasac, staviti šećer i malo brašna, čekati da se digne. U posudu za miksanje u smjesu s kvascem dodati brašna i prstohvat soli. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti pola sata da se digne. Otkidati kuglice i valjati ih u dugačke valjke na pleh. Premazati maslinovim uljem i posuti s krupnom soli. Peći na 200 stupnjeva 15 min. Kad ih izvadite iz pećnice još jednom premazati maslinovim uljem.

Željka Gulan

Politička novinarka, autorica gastro bloga Recepti Gulan / https://cookfrommybook.blogspot.hr

WordPress Ads